Κρητική Γαστρονομία & Κουζίνα
Κρητική Γαστρονομία & Κουζίνα
Η κρητική διατροφή θεωρείται ως μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες στον κόσμο. Βασισμένο σε απλές τεχνικές, είναι η ποικιλία των τοπικών προϊόντων που διακρίνει τα πιάτα.Η ιστορία της Κρητικής Διατροφής και της Κρητικής Κουζίνας χάνεται στην ομίχλη του χρόνου. Συνδέθηκε με τη λιτότητα της αγροτικής ζωής, ακόμη και με τις στερήσεις που συνόδευαν την κρητική κοινωνία για πολλούς αιώνες και οφείλονταν, πρωτίστως, στα σύνθετα μονοπάτια της ιστορίας, στους πολέμους και στις αλλεπάλληλες κατακτήσεις από ξένες δυνάμεις. Είναι μια ακολουθία μιας παράδοσης που μας έφτασε από τη Μινωική εποχή. Αμερικανοί διαιτολόγοι ήρθαν στην Κρήτη για να εξερευνήσουν τους λόγους μακροζωίας του ντόπιου πληθυσμού. Ο λόγος βρέθηκε το ελαιόλαδο. Καταναλώνεται σε καθημερινή βάση, αποτελεί το θεμέλιο της κρητικής διατροφής και έχει αποδειχθεί ιατρικά ότι είναι υγιές για την καρδιά και καταπολεμά πολλές ασθένειες. Τα λαχανικά, τα άγρια ​​χόρτα, τα φρούτα, τα όσπρια, το ψωμί και τα κριθαρένια παξιμάδια, καταναλώνονται επίσης ευρέως στην Κρήτη χάρη στο εύφορο έδαφος.
Η Κρήτη φιλοξενεί εκατοντάδες βότανα, μερικά από τα οποία χρησιμοποιούνται ως φάρμακο από την αρχαιότητα. Καλλιεργημένα στα απόκρημνα βουνά, τα βότανα συλλέγονται και ξηραίνονται φυσικά κάτω από τον ήλιο που ακτινοβολεί.
Το μέλι είναι άλλο ένα κρητικό προϊόν. Από τα προϊστορικά χρόνια, οι Κρήτες ήταν εξαιρετικά επιδέξιοι στη συγκομιδή του μελιού το οποίο στο πέρασμα των αιώνων ήταν γνωστό ως το μοναδικό γλυκαντικό.
Το αποκορύφωμα της κρητικής διατροφής είναι η μέτρια κατανάλωση θεαματικού κρητικού κρασιού και το διάσημο τοπικό αλκοολούχο ποτό ρακή που συγκαταλέγεται στα τρία καλύτερα παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά παγκοσμίως.
Το πνεύμα της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας είναι κάτι που θα συναντήσετε στα ταξίδια σας στην Κρήτη.
Γιατί να επιλέξεις την Κρήτη για τις διακοπές σου
11/02/2023
Γιατί να επιλέξεις την Κρήτη για τις διακοπές σου

Η Κρήτη είναι ένας από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς διακοπών. Παραλίες με κρυστάλλινα νερά, βουνά , σπουδαία μουσεία και αρχαίοι οικισμοί, εντυπωσιακά σπήλαια, ήπιο κλίμα, γραφικά χωριά, παραδόσεις, ζεστή φιλοξενία, κ εξαιρετική τοπική κουζίνα.

Ανακοινώσεις
Ιστορίες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ